Žmonės, kurie žino dalykus: kavos ragavimo čempionė Miglė
Sveiki,
Labai žaviuosi žmonėmis, kurie yra profesionalai vienoje pasirinktoje srityje. Vienas iš tokių žmonių – mano draugė Miglė, pradžioje karjerą pradėjusi kaip paprasta barista, atkakliai, su užsidegimu dirbdama ir keldama kompetencijas, šiandien ji – Caffeine kavos kokybės ir mokymų vadovė. Taip pat Miglė yra oficialiai tituluota Lietuvos kavos ragavimo čempionė, kuri atstovaus Lietuvą pasaulio čempionate.
Klausti Miglės apie kavą ir tikėtis lakoniško atsakymo – misija neįmanoma. Miglė tiesiog gyvena kava ir labai daug šia tema žino. Uždaviau Miglei tris klausimus apie savo (ir greičiausiai daugelio jūsų) mėgstamiausią gėrimą – kavą. Tikiuosi, kad bus ne tik įdomu, bet ir naudinga. .
1. Migle, Tavo nuomone, kodėl tiek žmonių neįsivaizduoja savo dienos be puodelio kavos? Kokia yra šio gėrimo populiarumo paslaptis?
Mano nuomone, kavos populiarumas labai susijęs su bendravimu. Juk kavos gėrimas dažnai yra mažiau orientuotas į pačią kavą, o labiau į veiksmą, padedantį komunikuoti. Žodžiai „Einam išgerti kavos” skamba mažiau įpareigojančiai nei „susitikime pakalbėti“. Kava užpildo tylos pauzes, tampa diskusijos objektu, o dar ir energizuoja. Puikus gėrimas.
Žinoma, ir pati kava yra labai skani. Manau, žmonės, kurie sako, jog nemėgsta kavos, tiesiog niekad nerado tinkamo jiems paruošimo būdo, ragavo prastai paruoštą ar apskritai prastą kavą. Vis dėlto, kavos žaliavos kokybė ir paruošimas daro milžinišką įtaką kavos skoniui.
2. Į kokius dalykus reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis kavą? Kaip atpažinti kokybišką kavą?
Kavos žaliavos pasirinkimas yra mano mėgstama tema. Renkantis kavą, reikėtų atkreipti dėmesį į keletą dalykų:
- Kavos pardavimo vieta. Jei turite galimybę, rekomenduočiau kavą pirkti specializuotose parduotuvėse ar kavinėse. Žinoma, kava ten dažnai kiek brangesnė, tačiau gausite kokybišką produktą.
- Informacija apie kavą. Kavos pakelis, kaip ir bet kuris kitas produktas, turėtų mums duoti esminę informaciją apie žaliavą, tokią kaip skrudinimo lygis ir data, sumalimo lygis, šalis ar dar geriau, regionas, iš kurio kava atkeliavo. Pamąstykite, ar nesukeltų įtarimo jogurtas ant kurio parašyta „jogurtas“ ir nieko daugiau? Ar rinktumėtės produktą, ant kurio pakelio nenurodyta nei rūšis, nei pagaminimo vieta ir data? Su kava lygiai taip pat – informacija pakuotėje turėtų būti tarsi gimimo liudijimas – konkreti ir informatyvi. Jei ant kavos pakuotės galima perskaityti tik tiek, jog „ši kava yra intensyvi, kaip jūsų gyvenimo ritmas“, geriau tokio produkto nesirinkti.
- Skrudinimo data parodo kavos šviežumą. Kavos skoniai ir poskoniai geriausiai jaučiami per pirmą mėnesį po skrudinimo. Žinoma, vėliau ją gerti taip pat galima, tačiau pusės metų „senumo“ kava jau bus tik pirminės savo versijos šešėlis.
- Skrudinimo lygis. Šviesaus skrudinimo kava pasižymi šviesiai ruda spalva ir yra artimiausia savo natūraliam skoniui, todėl turės daugiau rūgštelės. Tokiai kavai geriausias pagaminimo būdas – filtrinės kavos aparatas ar paprastas užpylimas į puodelį. Filtrinė ar užpiltinė kava turi ilgą sąlyčio laiką su vandeniu todėl gauna ir daugiau kofeino. Vidurinis skrudinimas yra pats populiariausias, universaliausias ir labiausiai subalansuotas. Jis tinka tiek plikyti, ruošti per filtrą, tiek gaminti espresso. Gausime intensyvaus skonio subalansuotą kavos gėrimą. Tamsus skrudinimas – taip pat populiarus, kai kuriose šalyse toks skrudinimas yra tradicija, pavyzdžiui, didelėje dalyje Italijos, Ispanijoje, Prancūzijoje. Apie tamsų skrudinimą gerai atsiliepti negaliu, nes tai iš esmės yra kavos deginimas, kuris suteikia intensyvų kartų skonį ir panaikina natūralius kavos poskonius. Jeigu tokį mėgstate – puiku, prašom. Tačiau čia kavą galima palyginti su aukštos kokybės steiku – jei jį sudeginsi, natūralaus skonio nebesijaus. Todėl rekomenduojamas lengvas ar vidutinio lygio apkepimas.
- Malimo lygis – pasako, kokiam paruošimo būdui kava tinkama. Smulkus malimas tinka espresso gamybai ar moka kavinukui. Vidutinis malimas – v60, aeropress, kitiems panašaus tipo filtriniams kavinukams. Stambus – french press kavinukui, chemex ar tiesiog plikymui puodelyje. Geriausia kavą maltis mažais kiekiais ir laikyti sandariai, jog ji neprarastų savo aromato. Žinoma, jei galite sau tai leisti, geriausia malkitės kavą namie. Jei ne – specializuotos kavinės ar parduotuvės kavą jums mielai sumals.
- Šalis parodo kavos gimtinę. Žemynai turi skirtingą klimatą, dirvožemį, kalnuotumą, todėl kava užauga skirtinga. Pietų Amerikos šalyse, tokiose kaip Brazilija, Kolumbija, galime tikėtis kavos, turinčios daug saldumo, šiek tiek kartumo. Dominuoja klasikiniai juodo šokolado, karamelės, riešutų poskoniai. Centrinėje Amerikoje – Panamoje, Kosta Rikoje auga daug egzotiškos kavos. Dažnai saldžios, tačiau su vaisiška rūgštele. Afrikoje dominuoja rūgštesnės kavos. Dažnai – juodųjų serbentų, citrusų, kitų vaisių poskoniai. Kava iš Indonezijos/Azijos dažnai bus gan intensyvaus skonio. Dažnai dominuoja saldumas ir kartumas. Poskoniai – prieskonių, tabako.
3. Kokia kava tavo pačios mėgstamiausia?
Čia labai priklauso nuo nuotaikos ir kur esu. Kavinėje dažnai geriu espresso, ypač, jei turiu galimybę pasirinkti skirtingas pupeles.
Namie mėgstu paprasčiausią kavos gaminimo būdą – French press kavinuką. Kai noriu skanaus espresso ar americano – renkuosi moka kavinuką. Kartu šis kavinukas suteikia namams itališkos dvasios.
Jei sėdime su draugais – renkamės chemex kavinuką, jis puikai tinka dalintis kava. Įdomus faktas, tačiau šį kavinuką dažnai galima pamatyti seriale „Draugai“.
4. Gal norėtum dar ką nors pridurti?
Pasigaminti skanios kavos namie nėra sunku. Geram puodeliui užtenka investuoti į geresnės kokybės French press kavinuką ir pirkti šviežią, kokybišką kavą. Na, o jei traukia eksperimentuoti, tada jau galima žvalgytis ir toliau – kavos pasaulis yra didelis ir įdomus.
Ačiū Migle! <3
Pagrindinės nuotraukos autorius – Dainius Putinas
Minimaliai.lt nori padėkoti kavos reikmenų parduotuvei „Kavos draugas“ už padovanotą ekologišką, fair trade kavą. Viena kava užauginta Meksikoje, Čiapaso valstijoje, kita – Pietų Amerikoje, Bolivijoje.
Fair trade logotipas – patvirtina sąžiningas prekybos sąlygas ir galimybes gamintojams besivystančiose šalyse, investuojant į verslus ir bendruomenes tvaresnei ateičiai.
Ekologinės gamybos logotipas – naudojamas produktams, kurių sudėtyje ne mažiau kaip 95% ekologiškų sudedamųjų dalių, o dėl likusių 5% buvo laikomasi papildomų griežtų sąlygų. Šiuo logotipu pažymėtos produkcijos perdirbimo, vežimo ir saugojimo sąlygos atitinka griežtus reikalavimus.
Po pokalbio su Migle ėmiau galvoti apie kokybišką French press kavinuką namuose. „Kavos draugas“ bus pirmoji vieta, kurioje jo ieškosiu.
Ačiū #Kavosdraugas